Enkelt att flytta till Gävle från Södertälje

Staden Gävle har under senare år växt ganska rejält och primärt så handlar det om att en yngre generation söker sig till denna nummer två – Sundsvall får ursäkta – i Norrland. Silvermedaljen här avser antalet invånare i kommunen och där Gävle fortfarande har en bit kvar till den ohotade ettan i Norrland som går under namnet Umeå. Vem vet dock, inom några år och om inflyttningen fortsätter i samma takt, så kanske Gävle står där längst upp på prispallen.

Gemensamt både mellan Umeå och Gävle är att de har attraktiva högskolor som lockar folk. Gävle har haft lite svårare att behålla alla studenter efter avslutad studietid än vad Umeå haft; men här har det börjat märkas en ljusning och man ser att fler och fler de facto väljer att stanna kvar och, så att säga, bli Gästrike på heltid.

Den stora fördelen som Gävle har – det är placeringen. Från Gävle tar man sig lätt till närliggande städer och då både Uppsala och Stockholm ligger ”efter”  E4 - en nyrenoverad sådan dessutom, med dubbla körfält (minst) hela vägen – så är Gävle helt enkelt en tillgängligt stad. Vi tänkte här påvisa hur en flytt till Gävle kan se ut, vad man ska tänka på och hur man genomför en sådan på smidigast möjliga sätt. Vi kan säga att du bor i Södertälje och att du kommit in på högskolan i Gävle där du tänkt utbilda dig till mäklare. Så här bör din flytt från Södertälje se ut:

 

  • Du bokar in en flyttfirma. Skulle du flytta inom Södertälje eller till exempelvis Stockholm så skulle du här kunna byta ut ordet flyttfirma mot hyra fordon. Längre flyttar kräver dock i de flesta fall professionell hjälp. Av förklarliga skäl. Dels så garanteras du att allt du äger kommer fram i ett stycke och dels så garanteras du också att allt verkligen får plast i ett och samma svep. Att packa ett helt bohag kräver ofta en packmästare och skillnaden mellan att flytta från Södertälje till Gävle kontra att flytta inom Södertälje är att du inte har samma marginal – du måste få plats med allt och du har inte tid att köra två svängar.
  • Du säger upp alla abonnemang såsom bredband, el och telefoni.
  • Du loggar in på Skatteverket och gör en flyttanmälan. Därefter så kompletterar du med att gå in på adressändring.se och göra en adressändring. Se även till att eftersända din post för några extra kronor.
  • Du flyttar. Vårt råd är att du åker till Gävle med ett lass av det nödvändigaste i din bil, ställer in detta i bostaden och ser till att allt där är ordentligt städat. Skulle det inte vara städat så har du tid att kontakta hyresvärden eller de gamla ägarna och få en ren bostad.
  • Din flyttstädning. Den bör du låta en städfirma i Södertälje sköta om. Du vill inte åka tillbaka för att städa och för att genomföra ett så massivt projekt som en flyttstädning, trots allt, är. Bekanta dig med Gävle istället.

 

  • Vi ska här tillägga att flyttstädningen är något som du kan använda ditt rut-avdrag för och där du kan dra av 50% av arbetskostnaden. Detta med ett tak om 25.000 kronor/år och per person. Det ska du använda dig av. Det fina är att rut-avdraget numera även täcker flytten i sig som tjänst. Du kan alltså anlita din flyttfirma och, på samma sätt som gällande städningen, dra av halva arbetskostnaden. Där har vi ytterligare ett starkt argument till varför du ska ta professionell hjälp då du flyttar från Södertälje till Gävle.
10 Jan 2017