Är Gävle Sverige fulaste stad?

Ja, åtminstone en av de tio fulaste och åtminstone om man ska tro tidningen Expressens resebilaga – Allt Om Resor – som 2015 publicerade sin lista. Gävle fick här trängas på skampålen med städer som Munkfors, Eskilstuna, Borlänge och Karlskoga och motiveringen som Gävle erhöll från den hårda juryn bestående av medlemmar från sajten Det Sanna Sverige såg ut så här:

” Så intetsägande att vi inte ens vet vad vi ska skriva ”

Hårda ord – men sanna sådana? Inte enligt oss. Vi misstänker att juryn besökt Gävle under en synnerligen tråkig dag i November och därmed missat det uppenbara; att Gävle är en vacker stad. De kan inte ha vandrat omkring längs alla parker, de har uppenbarligen missat att ställa sig mitt i stan för att fiska havsöring och de har förmodligen helt ignorerat en tur i Hemlingby Friluftsområde.

Visst, Gävle har ett hårt skal bestående av många byggnader i betong, man har fabriker och man har ruffiga områden – men det är också en del av charmen med staden. Att dels kunna vandra omkring i centrum och få en unik känsla – för att sedan ha möjligheten att ta en båttur ut i skärgården (lämpligen till Limön) för att få en helt annan känsla; det är Gävle i ett nötskal. Uppskattar man inte den estetiken så är det nog ett besök hos en optiker som bör planeras in innan nästa resa till Gästrikland. Gävle är en unik stad, med en rik historia och med en inbjudande och varm befolkning – saker som bara måste upplevas.

Vi skulle snarare lägga Gävle på en lista över Sveriges vackraste städer – åtminstone sommartid – och jämföra den med erkänt vackra städer som exempelvis Kalmar, Västervik och Härnösand.