Blogg

När man vill hyra lokal i Gävle

27 jul 2021

Som egen företagare kan det vara ensamt, men behöver inte vara så. Det upptäcker man om man vill hyra lokal i Gävle. Med flera företagare i byggnaden finns stor möjlighet till nya kontakter.

Daniel hade haft sin firma i ett år. Allt gick bra men han led av ensamheten det innebar. Att aldrig ha någon att fika med och bolla lite idéer gjorde att det ibland var svårt att komma till beslut i viktiga frågor.

Trots detta hade han inte deltagit i frukostmöten som arrangerades för företagare men nu fick det bli ändring. Det var det bästa beslutet han någonsin tagit. Där träffade han en gammal klasskompis som berättade vilken tur han haft när han letade lokal i Gävle.

Gävles bästa ställe att hyra lokal

Så kom det sig att Daniel redan nästa dag bokade ett möte med hyresvärden för företagshotellet kompisen hyrde in sig hos. Han visades runt och bestämde sig på fläcken. Han skulle få ett kontor för en person men kunde senare hyra ett större om behovet fanns.

Loungen var utformad för att ge ett professionellt intryck och skulle ge ett bra första intryck hos klienterna när de kom på besök.

Företag med olika inriktningar i samma hus gjorde en fin grund för potentiella samarbetspartners i framtiden. Men bäst av allt tyckte Daniel ändå var att höra röster från angränsande rum. Han såg dessutom fram emot fikastunder med intressanta samtal.

Önskar man hyra kontorstjänster var även det möjligt. Slippa bokföring, tänkte Daniel och log åt tanken.

Tips och råd inför ditt takbyte

2 maj 2020

Funderar du på att byta tak men tycker att det verkar omständigt? Vill du ha ett nytt tak och står frågande inför hur du ska göra? Undrar du var man hittar de allra bästa tipsen inför takbytet?

Då var det dags. Taket är gammalt och slitet och det är nu det ska till med ett takbyte. Vad gör du om du aldrig har bytt ett tak förut? Kan man göra det själv eller behövs det mer expertis i denna fråga? Finns det några faror man bör se upp med eller andra fallgropar? Viktiga frågor med flera svar. För det är ju så att en del klarar av att byta ett tak själv medan andra faktiskt behöver ta till hjälp. Inget fel i det. Hur skulle världen se ut om vi alla kunde göra samma saker. Nej, som tur är finns det människor som specialiserar sig på olika områden och det gör det hela lätt som en plätt.

Till att börja med

För det första bör du fråga dig om du är i fysisk form att gå upp på ett tak och arbeta där. Det kan vara farligt och det är inte alltför ovanligt att en och annan hemmafixare har trillat ner från taket och skadat sig. För det andra är det ganska viktigt att du har en hantlangare eller någon som hjälper dig genom projektet. Det är bäst att ta reda på vilken sorts tak du har att göra med. Det finns allt från vanliga enkla papptak till tegel, plåt och betong. Och det är oftast inte bara det yttre som behöver läggas om. Det finns material under som papp och tjärpapp. Ta kontakt med en firma som har specialiserat sig på tak och gå igenom vad det skulle innebära innan du bestämmer dig.

Är materialet en smakfråga?

Har du inte bestämt dig ännu för vilket tak du vill ha kommer här några exempel vad det finns att välja på och deras fördelar. Betongpannorna har rönt framgång då de är billiga och har en bra passform. Man kan räkna med lång livslängd. Tegelpannor blir vackrare för varje år som går, håller kylan ute och väger lite i jämförelse med betong. De har en livslängd på 40 år. Papptak kan vara det perfekta alternativet på tak utan nämnvärd lutning. Billigaste alternativet men minst hållbart. Slutligen har vi plåttak som blir större och större på marknaden. Det är lätt och har den i särklass längsta livslängden. Vi tipsar att läsa mer om takbyte på denna webbsajt: https://www.takläggaregävle.se

Vad arbetar en elektriker i Gävle med?

1 mar 2020

Vad arbetar en elektriker i Gävle med? Hur utvinns elektricitet och vad är egentligen elektricitet? Vilka olika slags elektriker finns det och hur utbildar man sig till elektriker?

En elektriker i Gävle arbetar med elektricitet och det vet säkert de flesta men vad är elektricitet? Elektricitet består av en ström av elektroner som rör sig mellan minus och plus och detta mäts i Ampere, medan det som driver strömmen heter spänning och mäts i volt. Det vi kallar elektricitet kan uppstå vädermässigt som i till exempel åska eller statisk elektricitet som uppstår med material mot friktion. Elektricitet kan skapas på en mängd olika sätt som man kan se när det gäller kraftverk. Det går att utvinna elektricitet från vatten, vind, sol och delning av atomkärnor som sker i kärnkraftverk. Och när det kommer till olika sätt att skapa elektricitet så sker det konstant forskning och nya kraftkällor upptäcks och uppfinns löpande.

elektriker löst problemet

Olika slags elektriker

Det finns grovt sett två olika slags elektriker: högspänningselektriker och lågspänningselektriker. Högspänningselektriker arbetar med elektricitet i till exempel kraftverk, högspänningsledningar och elverk. Det är ett yrke som har hög risk eftersom direkt kroppskontakt med högspänning är dödligt. Lågspänningselektrikern däremot är nog den som gemene man oftast kommer i kontakt med eftersom det är de som arbetar med elektriciteten som finns i hus och på vanliga arbetsplatser. Det vill säga i väggkontakterna och alla typer av hushållsmaskiner. Elektricitet kan man även arbeta med om man är exempelvis maskintekniker, bilmekaniker eller liknande och det är då oftast låg spänning man arbetar med och med en annan utbildning i grunden.

Hur utbildar man sig till elektriker?

Elektriker är ett av hantverksyrkena och ingår i utbudet av gymnasiets treåriga utbildningar. Många som blir elektriker har utbildat sig redan efter grundskolan och det kan bero på att man har ett intresse för elektricitet och elektronik, eller att man sett hur en elektriker arbetar och känner att det kan vara något man vill göra själv också. Om man lite senare i livet kommer på att man vill utbilda sig till elektriker så går det också bra. Utbildningar finns hos yrkeshögskolan och andra skolor som till och med har utbildningar på distans. För att arbeta som elektriker så måste man ha bevis för att man är utbildad. Detta är med andra ord inte ett yrke som man kan lära sig på egen hand och börja arbeta med.

Hitta din restaurang i Gävle!

2 dec 2019

Ska du flytta till Gävle? Då är antagligen det mesta nytt för dig i staden. Det är ju både spännande och utmanande att flytta till en helt ny plats; var finns alla saker som du kommer att behöva? Vad finns tandläkaren, vårdcentralen, gymmet eller kontaktlinsaffären? Oftast blir det till att försöka hitta sina nya favoritställen, som den restaurang i Gävle som du kommer att gilla allra bäst. Dit du har lust att gå för att äta din lunch eller ta med din dejt.

Så hur ska du gå till väga? Ska du äta dig igenom alla restauranger? Eller är du den som hellre går till omdömessajter som yelp.se eller reco.se? Ingen av alternativen är fel. Det bästa sättet är helt enkelt det som passar en själv bäst. Men här vill vi poängtera att det finns en hel del bra restauranger som är värda att gå till och proväta från deras menyer.

Gå genom all restauranger i Gävle

Du har cirka 200 restauranger att äta dig genom. Går du till en ny varje lunch, så tar det ju dig cirka ett år, innan du har ätit dig genom majoriteten av restaurangerna. Dessutom får du röra dig  över mer än centrala Gävle om du ska äta på de största restaurangerna i Gävle. Men det är ingen dum idé alls. Bara på det sättet blir du inom kort en mästare på god mat i Gävle och kommer att känna till alla de bättre restauranger som finns där. Du kommer att äta allt från svensk husmanskost (Hörnet Bar och kök), fransk mat (Pitcher's), sushi (Esa Sushibar), tapas (Pinchos), indisk mat (Namaste), italienskt (La Famiglia), thailändsk mat (Tom Yum Ninety Nine), amerikanskt (Church Street Saloon Country & Western), och mycket annat i Gävle.

Restauranger i centrala Gävle

I centrala Gävle har du de flesta restauranger som har bra och populära maträtter, här hittar du Hörnet Bar och Kök, Harrys, Pitchers i Gävle, Slick City, Patong Bar & Thailändsk restaurang, Cheers och Bong Mai restaurang och bar, bland många andra. På somrarna när det är finare väder än nu i december, finns ju även Fullriggaren Strand som ligger invid gästhamnen. Känner du dig osäker på om du kommer att hitta i Gävle, kan du ju alltid börja med att besöka dessa centrala restauranger, så har du nära till alla och kan röra dig inom en liten och behändig yta. Sedan kanske du på liknande sätt vill gå igenom de olika barer som finns och var du hittar den mest generösa krögaren eller bartendern.

Att uppfylla sin undersökningsplikt som köpare av fastighet

3 jul 2019

Köpare av fastighet har en lagstadgad undersökningsplikt. Exakt vad som gäller framgår av jordabalken, en lag som lägger ett ganska stort ansvar på köparen. Att kontakta säljaren för ersättningsanspråk i efterhand för fel som har missats är lönlöst – i alla fall om det kan anses att dessa fel borde ha upptäckts vid en noggrann undersökning.

Nyckelordet är alltså noggrann undersökning. Som köpare behöver man säkerställa att inga obehagliga överraskningar gömmer sig i huset. Ett vanligt sätt att uppfylla sin undersökningsplikt är att låta göra en överlåtelsebesiktning. Vilken yrkeskompetens en besiktningsman bör ha är inte reglerat i lag, men det finns certifikat och behörigheter som ”bör” innehas.

Går igenom samtliga ytor

Under en överlåtelsebesiktning går besiktningsmannen igenom samtliga öppna och tillgängliga ytor i fastigheten. Det handlar till exempel om balkong, vind, förråd, källare och givetvis byggnadens samtliga rum. Vidare överlämnar säljaren viktiga handlingar, som sedan ligger till grund för en riskanalys som skrivs efter att besiktning är gjord. Besiktningsmannen talar även med säljaren om kompletterande information behövs. Det kan till exempel handla om renoveringar, mindre ombyggnationer och annat som inte framgår av de handlingar som säljaren först tillhandahållit.

Anledningen till att många väljer att låta göra en överlåtelsebesiktning, är helt enkelt att man som privatperson sällan har den kunskap som krävs för att känna sig trygg med att man har uppfyllt undersökningsplikten till fullo. Visst kostar det att anlita en besiktningsman – men det är också en kostnad som många anser är värd att ta. Det kan ses som en slags försäkring. Skulle ett dolt fel visa sig bör du känna att du har gjort det som står i din makt för att inte ha känt till felet tidigare. Som nämnt ovan, så krävs en noggrann undersökning för att ersättningsanspråk ska kunna göras.

Vissa saker kan man göra själv

Det finns också ett antal saker som du kan göra själv, även om du anser att du inte har fullgod kunskap. Testa att saker och ting i huset fungerar som de ska. Titta under mattor, skruva på kranar och titta bakom tavlor, till exempel.

Vad en överlåtelsebesiktning kostar att göra varierar, och flera faktorer spelar in. Vanligt är att det kostar mellan 6 000 och 15 000 kronor, bland annat beroende på husets storlek och vad besiktningen innehåller. En annan faktor som kan spela in är var huset ligger – ett avlägset hus utanför Gävle kan vara billigare att besiktiga än ett hus relativt centralt i Stockholm, eftersom fler faktorer kan behöva tas hänsyn till. En sökning på ”överlåtelsebesiktning Gävle pris” (byt ut Gävle mot din stad) bör ge dig relevant information.

http://svenskfastighetsbesiktning.se/ är ett företag med duktig och rutinerad personal. 

 

 

Enkelt och smidigt med flyttstädning

21 maj 2019

När man ska flytta finns det mycket som behöver göras och ordnas. Det gäller både boendet man ska flytta till, men även boendet man ska flytta ifrån. Det är spännande tider men också ganska tuffa tider eftersom det är så mycket som måste ordnas. Att packa ner ett helt boende i kartonger är ett mycket tidskrävande arbete för hela familjen, men det är som bekant något som måste göras. När man äntligen har fått med allt i flyttbilen måste även bostaden städas noga.

Sedan måste man se över alla försäkringar, telefon- och internetabonnemang och liknande och såklart göra en adressändring.

Man behöver också lösa hur man ska transporteras bolaget till den nya adressen. Det går att hyra lätt lastbil eller släp på bensinmacken eller så anlitar man flytthjälp av en flyttfirma. 

Flyttstädning

Något som många kommer på i det sista är flyttstädningen. När bostaden är tömd på allt måste den vara i nyskick. Det inte alltid det roligaste när man bara vill börja uppackningen i den nya lägenheten eller huset. När det gäller flyttstädning så finns det riktlinjer som man måste följa så att den blir korrekt utförd. Annars kan man få påbackning från hyresvärd eller mäklare och det är inte roligt mitt i flyttstressen. Så det gäller att planera in den tidigt i flyttprocessen eller anlita städhjälp av en professionell städfirma.

Vad ingår i en flyttstärdning?

För det första ingår förutom städningen invändigt även till exempel garage, förråd, källare och tomt. Man har fullt ansvar att bostaden och alla utrymmen är i toppskick.

Sedan måste man grundligt städa alla rum. Det innebär dammsugning, dammtorkning av väggar och tak, skura golven med mera. Det som man märker när man flyttat ut all inredning är att det blivit mycket smutsigt bakom dessa. Detta måste därför städas mycket noga. Det måste också rengöras bakom vitvaror, innuti tömda skåp, golvbrunnar, fläktar, toaletter, handfat och runt och i avlopp. 

Anlita hjälp med flyttstädningen

Allt fler anlitar hjälp med flyttstädningen av en städfirma. Det är väldigt smidigt att slippa göra det själv mitt i en turbulent flytt. Då vet man att man får en perfekt städning utan att behöva oroa sig för att den egna städningen ska bli godkänd. Visst kostar det lite pengar men det går att ta hjälp av ROT-avdraget och få ett avdrag på 50 % upp till 25 000 kr per rum. Detta brukar generellt dras direkt på fakturan. Det kommer bespara familjen på mycket stress.

Ska du flytta från Uppsala?

11 apr 2019

Är du på väg bort från Uppsala? Du kanske har fått nytt jobb, eller studier någon annanstans i vårt avlånga land? Det är en stor process att komma iväg och flytta in i en ny bostad. Man ska packa, göra sig av med sådant som man varken vill, eller som inte lönar sig att ta med till den nya platsen. När man väl har gått igenom den processen ska man sedan flytta alla sakerna, transportera dem till den nya adressen. Sedan ska man bära in alla packlådor och möbler. För att inte glömma den viktiga flyttstädningen. När man väl är på den nya platsen, ska man dessutom packa upp. Det tar både lång tid och mycket energi att göra allt det som hör ihop med en flytt.

Man kan välja en eller flera tjänster 

Många flyttfirmor har breddat sitt utbud av tjänster och kan erbjuda en eller flera av de tjänster som man behöver för att kunna genomföra det som innebär att flytta från en adress till en annan. Då kan man antingen anlita företaget för allt det som det innebär att flytta. Man ger då den gamla bostadsnyckeln till flyttstädningsfirman som kommer och flyttstädar och den nya bostadsnyckeln till (samma firma) som hjälper till och flyttar alla packlådor och möbler. Då behöver man bara ta sig från punkt A till punkt B och resten tar flyttfirman hand om. Eller så bestämmer man sig för att själv packa, städa eller flytta. Känner man att det räcker med att både packa, flytta och packa upp själv, men vill anlita flyttfirman för till exempel flyttstädningen, kan man göra så och slipper då det momentet innan man är helt klar med flytten.

Så hittar du flyttfirma i Uppsala

Om du letar efter en flyttfirma som kan erbjuda sin flyttjänster åt dig i Uppsala, kan du börja med att googla "flyttfirma Uppsala" så bör du få några kontaktuppgifter till sådana firmor som har angett på sin hemsida att de är en flyttfirma och erbjuder sina tjänster i Uppsala. Efter det är det bara att ta kontakt och fråga dem om offert. Du bör också fråga om referenser och kanske vad deras tidigare kunder skriver om dem på omdömessajter. Det finns några sådana, som till exempel reco.se och yelp.se. Ju mer du läser på om dem, desto mindre besviken lär du bli, för då vet du ungefär vad du kan förvänta dig av dem. Här kan du läsa mer om en flyttfirma i Uppsala på: https://www.flyttfirmauppsala.org.

Kontorsstädning – mer än bara städning

22 feb 2019

Vad innebär det att kkontorsstädningöpa kontorsstädning från ett städföretag? Att det blir rent och snyggt på kontoret? Jo – men det innebär betydligt mer service än så.

Behöver ditt företag återkommande städning? Städpersonal som kommer och dammar, dammsuger och våttorkar för att skapa en fräsch och trevlig arbetsmiljö. Det är mycket vanligt att företag har kontorsstädning för att slippa detta arbete. Men det är inte bara städning som då kan erbjudas då denna städning snarast kan ses som ryggraden för en rad andra serviceområden. Här tas exempel från ett städföretag i Gävle men självklart bör liknande tjänster hittas i andra städer.

Ett städföretag skriver exempelvis att de erbjuder ”komplett kontorsservice”. Först och främst beställs kontorsstädning men kunderna som gör detta kan även beställa kompletterande tjänster.

Fruktservice

Önskas en stor fruktskål i receptionen varje måndag? Eller kanske på personalrummet varannan dag? När städpersonalen ändå är i lokalerna kan de även ställa fram frukt, blommor eller annat som skapar en trevligare arbetsmiljö.

I Gävle finns flera företag som jobbar med fruktservice men då innebär det att ett separat företag behöver åka ut och leverera frukten. Genom att samköra det med kontorsstädningen går det däremot att hålla nere priset då någon ytterligare utkörningsavgift inte utgår.

Tvättning

Har ni ett företag som får mycket tvätt? Kanske en restaurang med dukar eller ett hotell med handdukar och sänglakan? Är det väldigt mycket tvätt bör ett större tvätteri anlitas. Bland annat ligger ett tvätteri i Forsbacka bara 2 mil utanför Gävle. Men även ett par lokala tvätterier finns.

Är det däremot bara handdukar och enklare tvätt som kanske behöver köras till tvätteri någon gång per veckan kan städbolaget ofta ta hand om detta.

Utemiljö

Gräsklippning eller rensning av rabatter? Det är mycket vanligt att städföretag även kan erbjuda enklare trädgårdsarbeten. Det kan exempelvis handla om att hålla rabatterna rena från ogräs eller att mata fåglar eller andra djur.

Jämför städföretagen innan du beställer

Som visas ovan är det mer än bara kontorsstädning som kan beställas när man köper tjänsten som innebär att man får städhjälp på kontoren. Men det innebär även att det är viktigt att jämföra de olika städbolagen.

De tjänster som presenteras ovan är tagna från ett städföretag i Gävle. Men samtidigt finns det andra städföretag i samma stad som har ett betydligt smalare utbud. Det kan innebära att de erbjuder kontorsstädning och trappstädning men inte de omkringliggande tjänster som presenteras ovan. Som företagare är det därför viktigt att jämföra de olika städbolagen då det finns en stor fördel i att kunna köpa in så många olika tjänster som möjligt från ett och samma företag. Läs mer om kontorsstädning. 

Besök en trafikskola innan du flyttar från Stockholm

17 dec 2018

Att växa upp i Stockholm innebär att man har det ganska bra förspänt rent transportmässigt. Visst, det är en stor stad som det tar ganska långt att ta sig från punkt A till punkt B inom; men du kan åtminstone göra så. Tack vare en välutvecklad kollektivtrafik så kan en stockholmare ta sig från vilken stadsdel som helst till en annan och kan också göra så oavsett vilken tidpunkt det handlar om.

Det gör att man kanske blir lite bortskämd och inte alls fokuserar lika mycket på att ta ett körkort som man, som ung, gör i andra mindre städer. Där blir vikten av ett körkort och en egen bil betydligt mer påtaglig; av den enkla anledningen att du annars blir stående i timtals innan en buss kommer - givet naturligtvis vilken stad det handlar om.

Många som är födda i Stockholm väljer att flytta för att exempelvis studera och för att få en chans att bo i en egen bostad (det senare blir för många en utopi sett till bostadspriserna i vår huvudstad). Gävle är en rakt igenom bra stad att flytta till i syfte att utbilda sig på den populära högskolan som finns. Men, man bör se till att ha ett körkort innan flyttlasset går. Livet i Gävle - och andra städer av en liknande storlek - blir lättare med bil. Vårt råd: besök en trafikskola i Stockholm innan den första terminen sätter igång.

Anmäl dig till en intensivkurs

Det finns egentligen tre stycken vägar att gå då man ska ta ett körkort. Den vanligaste är att man övningskör tillsammans med sina föräldrar och kryddar detta med lite mer djupgående kunskaper hos en trafikskola innan man slutligen känner sig redo.

Den andra varianten ser ungefär likadan ut, men där man förlägger den stora delen hos sin trafikskola i Stockholm och kanske övningskör lite grann med sina föräldrar - eller någon annan handledare - enbart för att hålla igång. Vårt bästa alternativ i just detta sammanhang är emellertid en intensivkurs. En intensivkurs hos en trafikskola ger en snabb belöning och en kortare väg fram till körkortet.

Detta oavsett hur mycket - eller lite - du tidigare har kört. Det hela utgår nämligen från dina egna kunskaper; har du aldrig tidigare kört bil så kan du räkna med att en intensivkurs kan ta ungefär två-tre veckor. Har du kört en del så kan du klara dig med kanske nio dagar. För att förstå detta så måste man också veta att en trafikskola sätter ihop program för varje kund där man - intensivt - blandar teori med praktisk bilkörning om kanske två lektioner dagligen och där man mellan dessa pluggar teori. Det brukar falla väl ut.

De flesta som genomför en intensivkurs klarar också av att ta körkort. Kort sagt: har du två-tre veckor till övers innan din flytt från Stockholm så är rådet att du bokar in dig hos en trafikskola. Det kommer att leda till en enklare vistelse i din nya hemstad.

Globens Trafikskola är en av de mest populära trafikskolorna i Stockholm.

Så kan du göra vid flytten till Gävle

18 aug 2018

Ska du flytta till Gävle? Enligt Gästriklands tidning var det ett netto på inflyttningar till Gävle på 730 personer någon gång under åren 2016-2017. Att flytta till Gävel är ingen dum idé, hit flyttar studenter, småbarnsföräldrar och annat smått och gott. Man kan gå på högskolan i Gävle och utbilda sig inom design, ekonomi, kultur eller teknik eller bli högskoleingenjör, om man så vill. Vill man jobba finns det en del stora företag såsom. Coop i, Ovako, Bilmetor, Midroc som har köpt upp en hel de gamla bruk, Edsbyn och annat bdåe inom tillverkning och inom tjänstesektorn.

Gävle är en lagom stor stad, porten in till övriga Sverige och hela Norrland. Härifrån har det gått båtar österut, tåg västerut , norrut och söderut. Avståndet till Stockholm gör att man kan veckopendla, om man så vill. Huspriserna är helt annorlunda i Gävlve än i Stockholm och har man barn kan just flytten till ett eget hus vara en dröm som man vill förverkliga. Med den stora inflyttnignen till Stockholm, kommer antagligen området där man väljer att bosätta sig runt Stockholm komma att växa. 

Praktiska saker att lösa vid själva flytten

Det är en hel del praktiska saker som ska lösas innan man är på plats i Gävle, som vart man ska flytta. Det brukar vara den svåraste biten, men när den väl är löst, är det andra löst nästan av sig självt. Det finns många fina områden i och kring Gävle, man kan välja att bo i Bomhus, Hedesunda, Stenbäck eller i centrala Gävle. Priserna på hus har den senaste tiden dessvärre stigit. Däremot kan den optimistiske hoppas på en nedåtgående pristrend om amorteringarna avskräcker för vidare husköp.

Packning, flytt och flyttstädning

Har man bara kommit underfund med hur man vill bo kan man väl börja med alla förberedelser för att kunna fgöra den eferlängtade flytten. Det första man bör göra när man väl vet vilket datum man ska flytta, är att boka in en flyttbil eller om man så vill, en flyttfirma. Med Rut-avdraget är det inte dyrt att anlita en flyttfirma som tar hand om hela flytten åt en. Boka i tid. De är vårt råd. När man väl ahr fått det gjort kan man sedan gå till nästa steg, som är att packa, flytta alla möbler och sedan utföra den viktiga flyttstädningen.

Bor man till exempel i Norrköping och ska flytta till Gävle kan man googla flyttstädning Norrköping för att få tag i en städfirma som kan komma och flyttstäda medan man sköter alla andra praktiska saker, eller så anlitar man en flyttfirma som även tar hand om flyttstädningen. Lycka till!

Flytta till Gävle från Uppsala

26 jul 2018

Ska ni flytta från Uppsala till Gävle? Gratulerar! Att bo i Gävle är ingen dum idé. Gävle är lagom stort med sina knappa 80.000 invånare, som inte kallas Gävlarna, utan Gävle-bor. Centrum är lagom stort. Staden ligger vid foten av den del av landet som kallas Norrland, vilket för övrigt nästan består av halva Sverige. Staden är medeltida och första tecknet på stadsbildning i nuvarande Gävel är från 1446. Gävle som ligger vid kusten och har tidigt utgjort förbindelser, både söderut (Ryssland) österut (Finland) och  ligger än i dag i en knutpunkt mellan Stockholm-Sundsvalls tågtrafik, och till dalarna, som till exempel till Falun, Avesta och till Örebro och Mjölby och nära till Uppsala.

Industristad

Den som vill arbeta i någon av stadens industrier finner många sådana att få anställning inom. Här finns mer än 7.000 företag, bland de största är Billerud Korsnäs, Syntronic, Gevalias kafferosteri och Cloetta. Vill man arbeta med media finns här Gefle Dagblad och konkurrenten Arbetarbladet, att arbeta på. Här söker man bland annat säljare, barnpassare, djurskötare och snickare. Vill man bo och bosätta sig i Gävle kan man söka bostad i Sätra, Brynäs, Bomhus eller i Andersberg, beroende på vad man vill få ut av sitt boende. Som de flesta förstår, är Gävle mer än halmbocken, som dessvärre brukar tändas på innan julafton.

Trivsel i Gävle

De flesta trivs alldeles utmärkt i Gävle, om man tolkar tidningarna rätt som rapporterar om gävlebornas trivsel i staden. Om man gillar att bo i en kuststad som Gävle är, kommer man att trivas vid vattnet. Här är Furuviksparken nära med djur och nöjen. Har man barn är det alltid ett kärt besök att få titta på djuren.

Flytta från Uppsala

När man flyttar ur en bostad, gäller det att få undan allt i packlådor och kanske passa på att sortera det som ska med och sådant som ska slängas? Många tycker att det är ett bra tillfälle att slänga det som man annars inte gör.  Vissa flyttar vart femte år, just för att få tillfälle att städa undan och slänga sådant som inte ska vara kvar.

Städa så att inspekterarna blir nöjda

När allt är sorterat och undanpackat är det sedan dags att städa bort allt som påminner om att någon har bott i bostaden, så att nästa boende kan flytta in. Här brukar hyresvärdarna vara ytterst nogranna med städningen. Då de kommer för att inspektera städningen kan de känna med fingret ovanpå dörrarna och dörrkarmarna. De kan dra fram spisar och kontrollera golvet bakom. Så av den anledningen är det viktigt att städa på ett sådant sätt att kontrollanterna blir nöjda.

Hur lägger du upp en längre flytt?

26 mar 2018

Det skiljer väldigt mycket mellan olika flyttar. Dels så har vi en faktor som beror på vilken typ av stad man ska flytta inom. Det vill säga - ska du flytta inom Stockholm, från exempelvis Danderyd till Årsta, så har betydligt mer att tänka på än om du ska flytta inom en mindre stad. Detta helt beroende på att en flytt inom Stockholm, på grund av trafiken, brist på parkeringsplatser och avstånd, kräver en helt annan logistisk planering.

Skulle din flytt ske inom en mindre stad så behöver du knappast ha dessa saker i åtanke då de inte kommer att påverka nämnvärt.

En annan typ av flytt handlar om att flytta till en annan stad och vilken typ av planering du ska ha då. Vi kan säga att du ska flytta till Gävle och att du precis sålt din bostadsrätt i Danderyd i Stockholm. Det som krävs vid en längre flytt är att planeringen måste vara bättre. Du kan inte - som vid en flytt till exempelvis Årsta (inom samma stad) återvända om du inte fått plats med alla dina saker i ett svep. Två stycken saker blir direkt viktiga:

    • Stort fordon: Det krävs att man har ett tillräckligt stort fordon för att kunna frakta alla saker. Det är ingenting att ta för givet i just Stockholm då det dels finns ett relativt klent utbud på bensinstationer och dels sker många flyttar under helgerna. Konkurrensen gör att man måste vara ute i god tid med sin bokning.
    • Korrekt packning: Att packa det hyrda fordonet på ett sätt så att allt får plats är den andra stora knäckfrågan. Det är inte helt lätt och det kan ofta krävas att man stuvar om och är flexibel. ett tips: bär ut alla saker först och du får en bättre bild av vad som finns i din ägo samt vilken plats dessa saker verkligen tar.

Är kanske professionell flyttstädning en lösning?

Då allting är utburet ur din bostadsrätt i Danderyd så återstår en sak innan du kan styra kosan mot Gävle; en viktig sak som ingår i varje flytt: en flyttstädning. Det går inte att fuska med den då du därmed riskerar att drabbas av ett vite från de nya ägarna. Detsamma gäller om du skulle göra ett halvhjärtat jobb.

Ett råd är att du tar hjälp med denna del. Det finns städföretag som specialiserat sig på just flyttstädning och som kan sköta hela denna jobbiga del som ingår i en flytt. Särskilt dyrt behöver det inte heller vara då tjänsten numera är inkluderad i Rut-avdraget och att du i och med detta kan dra av halva kostnaden för arbetet på din deklaration - detta med ett tak, ett årligt sådant, på 25.000 kronor.

Vi skulle säga att det - trots att det kostar pengar - är den bästa lösningen. Detta då du A kan fokusera på att flytta in i den nya bostaden i Gävle B kan släppa en del av stressen som finns vid en flytt och där just flyttstädning har en stor del C kan återvända till Danderyd, skriva under kontraktet och lämna över nycklarna utan att ha några samvetskval kring att du inte skött dina åtaganden.

Flytta till Gävle från Stockholm

23 jan 2018

Att flytta till Gävle från Stockholm är inte särskilt ovanligt. Många kanske flyttar för ett arbete, för att få mer boende för pengarna eller för att få nära till släkt och vänner som bor där. De allra flesta kanske dock flyttar till Gävle från Stockholm för Gävle Högskola, som erbjuder många kurser och program. Det här leder till att många stockholmare som studerar här också väljer att stanna kvar i staden efter att studierna är slutförda – även om man inte från början planerat att flytta till Gävle från Stockholm.

Relativt nära varandra

Stockholm och Gävle ligger ganska nära varandra, trots att Gävle faktiskt ligger i Norrland. Det ska dock påpekas att de norrlänningar som bor högre upp i landet ofta betraktar Gävle som en stad i Södra Sverige, även om landsdelsgränsen faktiskt befinner sig ett antal mil söder om staden. Det här gör också att många från Stockholm och mer söderut i landet ser Gävle som en slags port till Norrland.

Med det sagt är avståndet till Stockholm inte alltför långt. Den som vill flytta till Gävle från Stockholm och då och då vill besöka hemstaden har inte jättelång restid. Med tåg tar det ungefär en och en halvtimme, medan det tar strax under två timmar med bil.

Flyttfirma eller ordna flytten själv?

Många som flyttar till Gävle från Stockholm eller annan stad använder sig av en flyttfirma. Det är inte alltför långt mellan de båda städerna och det finns gott om flyttfirmor i Stockholm som säkerligen kan tänka sig att ta på sig jobbet.

Att ta hjälp av en flyttfirma är givetvis lite dyrare än att göra det själv. Dock är det inte jättestora summor det handlar om, och många tycker det är värt att skaffa hjälp mitt i flyttstressen. Du slipper då hyra en skåpbil/lastbil eller ta flera vändor med ditt bohag.

Även om det bara tar strax under två timmar enkelväg, krävs det mycket tid och energi för att två eller fler vändor. Åtminstone är det alltså bra att hyra en tillräckligt stor bil om man ska göra det själv. Priset för de extra vändorna kommer ändå att kosta en hel del i bensinpengar, så om man försöker spara pengar genom att ta en mindre bil är det sannolikt att man faktiskt inte gör det.

Lägenhet eller villa?

Om man vill flytta till Gävle från Stockholm vill man kanske också passa på att skaffa ett hus, istället för en lägenhet. Åker man dock dit för studier kan en lägenhet passa betydligt bättre. Överlag är bostadspriserna i Gävle betydligt lägre än i Stockholm och oavsett om man väljer lägenhet eller fristående villa får man med största sannolikhet bra mycket mer boende för pengarna.

Vanligt med ”all-service”-företag i Gävle

29 dec 2017

Tidningen ”Mitt Gävle” ges ut gratis till alla hushåll i Gävle. Dessutom finns den tillgänglig på bibliotek, tågstationen och flera offentliga platser. Tidningen finanserias av reklam och inte sällan är det reklam för så kallade ”all-service-företag”. Företag som erbjuder allt från hemstädning och strykning till sophantering och catering. Det är en utveckling som även kan ses i andra städer i ungefärligt samma storlek. Vad är det som driver denna utveckling framåt? För kunderna handlar det framförallt om enkelhet och service. En person som vill flytta inom Gävle kan exempelvis vilja ha hjälp med flytten, flyttstädningen, catering till inflyttningsfesten och sedan löpande hemstädning. Tidigare var personen tvungen att ringa till fyra olika företag för att få dessa tjänster utförda. Fyra kontakter, fyra nyckelutlämningar osv. Att istället kontakta ett enda företag skapar självklart en större smidighet. 

Nu kan du få mer än städning i Gävle

Städföretag som tidigare enbart erbjöd hemstädning har därmed breddat sitt utbud. Det handlar då inte enbart om att erbjuda fler städtjänster utan även en rad tjänster som kan ge RUT-avdrag samt tillhörande tjänster till dessa.  Det har därmed även blivit vanligt med färdiga kombinationspaket. En kund som har hemstädning kan köpa tilläggstjänster som barnpassning, hundvakt, enklare matlagning osv. Genom det går det att skapa en komplett tjänst från ett och samma företag.  Men utvecklingen och efterfrågan på All-Service-Företag har även en annan orsak. Det handlar om den låga efterfrågan på de mer udda tjänsterna. I Stockholm kan företag specialisera sig på att vara hundvakter eller att köra bort hushållsavfall. I staden finns det befolkningsunderlag för de flesta tjänster och produkter. Men med mindre städer finns inte samma kundunderlag. 

Bredare utbud av tjänster

Ett all-service-företag har däremot möjligheten att erbjuda smalare tjänster som inte beställs lika ofta. Ofta har man hemstädning som den största tjänsten men därtill kan andra tjänster beställas vid behov.  För kunderna innebär detta i längden ett bredare utbud av tjänster samtidigt som man kan vara bekväm i att enbart ett företag behöver kontaktas när RUT-tjänster eller liknande tjänster behöver beställas. Har man fått en god kontakt är det en trygghet att alltid kunna vända sig till samma företag. För städföretagen (de har oftast städ som primär uppgift) innebär det en större kundbas samtidigt som man kan knyta till sig kunderna på ett tydligare sätt. En kund som är nöjd med flera tjänster kommer till stor sannolikhet även beställa andra tjänster när det behovet uppkommer. Den dag flytten ska ske, catering behövs eller barnet behöver passas finns redan en kundrelation uppbyggd. Är du intresserad av hemstädning i Gävle, med fler tjänster än bara städning? Då kan du läsa: www.hemstädninggävle.se.

Gävle – mer än en brinnande julbock

23 dec 2017

Så här i jultider kan det vara svårt att tänka på Gävle som mycket mer än brinnande julbockar, men faktum är att staden har så mycket mer än det. Gävle är en medeltida stad och låg (och ligger än idag) strategiskt vid Bottenviken, och därför fungerade som utskeppningshamn för norra Bergslagen från 1446 och framåt. Tidigt konkurrerade staden med Stockholm men efter det bottniska handelstvånget hämmades Gävle som handelsstad. Idag har Gävle ett brett näringsliv med cirka 100 000 invånare och är residensstad med både högskola, länsstyrelse och länssjukhus. Här cyklar man i den lagom stora staden. Kanske mindre okänt är den fina skärgården med nästan 2000 olika öar och skär.

Flytta till Gävle

Ska du flytta till Gävle? Då är du bara att gratulera. Här finns många bra arbetsplatser, ett intressant näringsliv och fin stadsbild. Är du intresserad av natur och fritid finns här mycket. Du kan fiska både lax och havsöring gratis mitt i city. Kanske mer känt är Brynäs IF; Gävles stolthet och ishockeylag. Utanför Gävle finns den välbesökta Furuviksparken med exotiska djur och mycket trevligt för barnfamiljer. Annat viktigt för barnfamljer är den planerade stadsdelen Gävle Strand, nära till havet. Här ska det stå klart 1200 nya bostäder. Tanken är att närheten både till Arlanda och Stockholm ska bli attraktivt för dem som både behöver närhet till flyg i landet, men samtidigt vill bo i en mindre stad med lägre huspriser än i Stockholm.

Mycket att tänka på vid flytt

Det är mycket att tänka på innan flytten till Gävle är klar. Det ska packas, planeras och framför allt städas. Ofta är man helt slut när det väl ska flyttstädas. Då har man i regel planerat klart, packat allt man vill ha med sig, kanske magasinerat det som behövs – och så ska man flyttstäda. För många är den sista biten kännas övermäktig. Då kan det vara bra att anlita en professionell städfirma. Bor du i Örebro och ska flytta till Gävle, kan du välja mellan olika firmor som har flyttstädning i Örebro.

Viktigt vara noggrann med flyttstädningen

Slarvar man med flyttstädningen kan man råka ut för att ändå betala för hela städningen, och då har du inte längre möjlighet att påverka priset. Varför inte välja själv vilket pris du vill betala för städningen? Genom att ta in olika offerter kan du påverka priset och förhandla dig fram till ett pris som du tycker att städningen är värd. De flesta städfirmor tar betalt per kvadratmeter. Vad får du då för pengarna? De flesta flyttstädningsfirmor har endast basstädning, då brukar följande ingå:

  • Fönstertvätt
  • Städning av golv, lister och tak
  • Städning av badrum; toastol, handfat, dusch/badkar, avlopp
  • Städning av kök; vitvaror, spis och fläkt

De flesta brukar ta extra betalt ifall du dessutom vill få balkongen städad, samt garage och utemiljön. 

Lycka till med flytten till Gävle!

← Äldre inlägg