Gävle – nu fler invånare än Sundsvall

Om Stockholm är den ohotade ettan i Sverige gällande storlek och folkmängd så är Norrlands motsvarighet Umeå. Umeå är totalt sett i Sverige på en 12e plats och med antalet invånare i tätorten som uppgår till 79.594 stycken och 111.503 i kommunen.

Norrlands självklara huvudstad? Ja – och nej. För här ska man nämligen veta att Sundsvall länge utsett sig själva till detta och där man – kan man tycka – saknat argument för titeln i fråga. Argument som numera dessutom är än tunnare. Sundsvall har nämligen passerats av ytterligare en stad gällande antalet invånare och detta i form av Gävle. Ställningen i denna extremt hårda batalj ser nu ut så här:

Gävle: 71.033 i tätorten – 99.343 i kommunen

Sundsvall: 50.712 i tätorten – 98.064 i kommunen

Den hårda striden gäller alltså invånare i kommunen och här ser den nuvarande ordningen med Gävle på andraplats ut att vara den som gäller. Man utvecklas i en snabbare takt än Sundsvall coh den senare får – om inte Ånge misstycker – istället sikta in dig på en titel som Medelpads Huvudstad snarare än den norrländska diton.

Gävle – en befolkning som ökar

Gävles prognoser ser alltså ljusa ut gällande ökningen av befolkningen och här kan man säga att det endast finns ett par mörka moln på himlen som kan få denna utveckling att stagnera. Följande saker måste lösas för att tillväxten i Gävle ska fortsätta i samma takt:

  • Arbetslösheten. Gävle har länge dragits med en hög arbetslöshet och här kan vi ge några siffror. I Sverige så är den procentuella siffran för öppen arbetslöshet 7.1 %. I Gävle så ligger den på hela 11.7 %. Och: i närliggande kommunen Sandviken så har man en ännu dystrare siffra i form av 13.7 % - en siffra som gör kommunen till den tionde värst utsatta för öppen arbetslöshet. Att jämföra då med ovan nämnda nemesis Sundsvall där den öppna arbetslösheten ligger på 8.5 %.
  • Byggandet. Gävle är inte unikt gällande kombinationen av en växande befolkning och befintliga bostäder samt byggande av nya. Här har man en stor utmaning – vill man växa som stad så är bostäder för den nya befolkningen en förutsättning.

Gävle har all potential att utvecklas och i och med de nya fina förbindelserna till Stockholm så kommer Gävle att bli än mer attraktivt att flytta till. Men, primärt så är arbetslösheten den stora utmaningen som måste lösas.