Flytta till Gävle från Stockholm

Att flytta till Gävle från Stockholm är inte särskilt ovanligt. Många kanske flyttar för ett arbete, för att få mer boende för pengarna eller för att få nära till släkt och vänner som bor där. De allra flesta kanske dock flyttar till Gävle från Stockholm för Gävle Högskola, som erbjuder många kurser och program. Det här leder till att många stockholmare som studerar här också väljer att stanna kvar i staden efter att studierna är slutförda – även om man inte från början planerat att flytta till Gävle från Stockholm.

Relativt nära varandra

Stockholm och Gävle ligger ganska nära varandra, trots att Gävle faktiskt ligger i Norrland. Det ska dock påpekas att de norrlänningar som bor högre upp i landet ofta betraktar Gävle som en stad i Södra Sverige, även om landsdelsgränsen faktiskt befinner sig ett antal mil söder om staden. Det här gör också att många från Stockholm och mer söderut i landet ser Gävle som en slags port till Norrland.

Med det sagt är avståndet till Stockholm inte alltför långt. Den som vill flytta till Gävle från Stockholm och då och då vill besöka hemstaden har inte jättelång restid. Med tåg tar det ungefär en och en halvtimme, medan det tar strax under två timmar med bil.

Flyttfirma eller ordna flytten själv?

Många som flyttar till Gävle från Stockholm eller annan stad använder sig av en flyttfirma. Det är inte alltför långt mellan de båda städerna och det finns gott om flyttfirmor i Stockholm som säkerligen kan tänka sig att ta på sig jobbet.

Att ta hjälp av en flyttfirma är givetvis lite dyrare än att göra det själv. Dock är det inte jättestora summor det handlar om, och många tycker det är värt att skaffa hjälp mitt i flyttstressen. Du slipper då hyra en skåpbil/lastbil eller ta flera vändor med ditt bohag.

Även om det bara tar strax under två timmar enkelväg, krävs det mycket tid och energi för att två eller fler vändor. Åtminstone är det alltså bra att hyra en tillräckligt stor bil om man ska göra det själv. Priset för de extra vändorna kommer ändå att kosta en hel del i bensinpengar, så om man försöker spara pengar genom att ta en mindre bil är det sannolikt att man faktiskt inte gör det.

Lägenhet eller villa?

Om man vill flytta till Gävle från Stockholm vill man kanske också passa på att skaffa ett hus, istället för en lägenhet. Åker man dock dit för studier kan en lägenhet passa betydligt bättre. Överlag är bostadspriserna i Gävle betydligt lägre än i Stockholm och oavsett om man väljer lägenhet eller fristående villa får man med största sannolikhet bra mycket mer boende för pengarna.

23 Jan 2018