Gävle – mer än en brinnande julbock

Så här i jultider kan det vara svårt att tänka på Gävle som mycket mer än brinnande julbockar, men faktum är att staden har så mycket mer än det. Gävle är en medeltida stad och låg (och ligger än idag) strategiskt vid Bottenviken, och därför fungerade som utskeppningshamn för norra Bergslagen från 1446 och framåt. Tidigt konkurrerade staden med Stockholm men efter det bottniska handelstvånget hämmades Gävle som handelsstad. Idag har Gävle ett brett näringsliv med cirka 100 000 invånare och är residensstad med både högskola, länsstyrelse och länssjukhus. Här cyklar man i den lagom stora staden. Kanske mindre okänt är den fina skärgården med nästan 2000 olika öar och skär.

Flytta till Gävle

Ska du flytta till Gävle? Då är du bara att gratulera. Här finns många bra arbetsplatser, ett intressant näringsliv och fin stadsbild. Är du intresserad av natur och fritid finns här mycket. Du kan fiska både lax och havsöring gratis mitt i city. Kanske mer känt är Brynäs IF; Gävles stolthet och ishockeylag. Utanför Gävle finns den välbesökta Furuviksparken med exotiska djur och mycket trevligt för barnfamiljer. Annat viktigt för barnfamljer är den planerade stadsdelen Gävle Strand, nära till havet. Här ska det stå klart 1200 nya bostäder. Tanken är att närheten både till Arlanda och Stockholm ska bli attraktivt för dem som både behöver närhet till flyg i landet, men samtidigt vill bo i en mindre stad med lägre huspriser än i Stockholm.

Mycket att tänka på vid flytt

Det är mycket att tänka på innan flytten till Gävle är klar. Det ska packas, planeras och framför allt städas. Ofta är man helt slut när det väl ska flyttstädas. Då har man i regel planerat klart, packat allt man vill ha med sig, kanske magasinerat det som behövs – och så ska man flyttstäda. För många är den sista biten kännas övermäktig. Då kan det vara bra att anlita en professionell städfirma. Bor du i Örebro och ska flytta till Gävle, kan du välja mellan olika firmor som har flyttstädning i Örebro.

Viktigt vara noggrann med flyttstädningen

Slarvar man med flyttstädningen kan man råka ut för att ändå betala för hela städningen, och då har du inte längre möjlighet att påverka priset. Varför inte välja själv vilket pris du vill betala för städningen? Genom att ta in olika offerter kan du påverka priset och förhandla dig fram till ett pris som du tycker att städningen är värd. De flesta städfirmor tar betalt per kvadratmeter. Vad får du då för pengarna? De flesta flyttstädningsfirmor har endast basstädning, då brukar följande ingå:

  • Fönstertvätt
  • Städning av golv, lister och tak
  • Städning av badrum; toastol, handfat, dusch/badkar, avlopp
  • Städning av kök; vitvaror, spis och fläkt

De flesta brukar ta extra betalt ifall du dessutom vill få balkongen städad, samt garage och utemiljön. 

Lycka till med flytten till Gävle!

23 Dec 2017