Plattsättning är svårare än vad många tror

Generellt sett så agerar de flesta av oss på ett liknande sätt då vi står inför att renovera, reparera eller bygga nytt. Vi ställer oss frågan – kan jag göra detta på egen hand? – och så väger vi in vår egen kompetens och ställer denna mot projektets svårighetsgrad samt lägger till hur mycket tid vi har att röra oss med. Något som ofta innebär att vi anlitar professionell hjälp och betalar lite extra för att få ett korrekt utfört jobb. Så agerar de flesta – men tyvärr så är det några som väljer en annan väg och där man överskattar sin egen förmåga och underskattar projektet i fråga. Något som kan bli både dyrt, ta mycket tid och som kan skapa stora konflikter.

Det är nämligen alltid lätt att påbörja ett projekt – men det är betydligt svårare att slutföra det. Med detta menar vi att en person i exempelvis Gävle kanske drömmer om ett nytt badrum och planerar kring en renovering av detta och där han kanske inte får till sin plattsättning och hela tiden tvingas börja om. Detta kommer att få denne person att istället påbörja någon ny renovering av något annat område i huset i Gävle. Kort sagt, han lämnar sin plattsättning då denna visade sig var lite för svårt – han påbörjar en renovering i hallen och slutar så småningom i ett rent byggkaos.

Tyvärr inte ovanligt och det är definitivt ingen slump att program som exempelvis Arga Snickaren ständigt tvingas besöka familjer som befinner sig i sådana situationer. Plattsättning är ett typiskt område som ser ganska lätt ut – och framförallt väldigt roligt ut – men man måste se till sina egna kunskaper.

Ta professionell hjälp med plattsättning

Kort och gott; har man aldrig sysslat med plattsättning så kan man inte läsa sig till kunskapen. Du kan inte köpa en bok, läsa tips på internet eller se en film på youtube för att klara plattsättning; nej – de praktiska kunskaperna kommer efter år av träning och det är enbart dumt att ge sig på ett sådant projekt om man saknar vana.

Speciellt här om man har en familj att ta hänsyn till och därför bör man alltid – som folk i gemen gör – se till att anlita professionell hjälp direkt. Det blir bättre, det blir billigare – särskilt nu med rot-avdraget tillgängligt – och det skapar mindre friktion. Det är roligt att renovera – missförstå oss rätt här – men man kanske bör se till sina egna begränsningar innan man sätter igång och välja projekt med en lite mindre svårighetsgrad än exempelvis plattsättning.

2 Sep 2016