Tips och råd inför ditt takbyte

Funderar du på att byta tak men tycker att det verkar omständigt? Vill du ha ett nytt tak och står frågande inför hur du ska göra? Undrar du var man hittar de allra bästa tipsen inför takbytet?

Då var det dags. Taket är gammalt och slitet och det är nu det ska till med ett takbyte. Vad gör du om du aldrig har bytt ett tak förut? Kan man göra det själv eller behövs det mer expertis i denna fråga? Finns det några faror man bör se upp med eller andra fallgropar? Viktiga frågor med flera svar. För det är ju så att en del klarar av att byta ett tak själv medan andra faktiskt behöver ta till hjälp. Inget fel i det. Hur skulle världen se ut om vi alla kunde göra samma saker. Nej, som tur är finns det människor som specialiserar sig på olika områden och det gör det hela lätt som en plätt.

Till att börja med

För det första bör du fråga dig om du är i fysisk form att gå upp på ett tak och arbeta där. Det kan vara farligt och det är inte alltför ovanligt att en och annan hemmafixare har trillat ner från taket och skadat sig. För det andra är det ganska viktigt att du har en hantlangare eller någon som hjälper dig genom projektet. Det är bäst att ta reda på vilken sorts tak du har att göra med. Det finns allt från vanliga enkla papptak till tegel, plåt och betong. Och det är oftast inte bara det yttre som behöver läggas om. Det finns material under som papp och tjärpapp. Ta kontakt med en firma som har specialiserat sig på tak och gå igenom vad det skulle innebära innan du bestämmer dig.

Är materialet en smakfråga?

Har du inte bestämt dig ännu för vilket tak du vill ha kommer här några exempel vad det finns att välja på och deras fördelar. Betongpannorna har rönt framgång då de är billiga och har en bra passform. Man kan räkna med lång livslängd. Tegelpannor blir vackrare för varje år som går, håller kylan ute och väger lite i jämförelse med betong. De har en livslängd på 40 år. Papptak kan vara det perfekta alternativet på tak utan nämnvärd lutning. Billigaste alternativet men minst hållbart. Slutligen har vi plåttak som blir större och större på marknaden. Det är lätt och har den i särklass längsta livslängden. Vi tipsar att läsa mer om takbyte på denna webbsajt: https://www.takläggaregävle.se

2 May 2020