Vad arbetar en elektriker i Gävle med?

Vad arbetar en elektriker i Gävle med? Hur utvinns elektricitet och vad är egentligen elektricitet? Vilka olika slags elektriker finns det och hur utbildar man sig till elektriker?

En elektriker i Gävle arbetar med elektricitet och det vet säkert de flesta men vad är elektricitet? Elektricitet består av en ström av elektroner som rör sig mellan minus och plus och detta mäts i Ampere, medan det som driver strömmen heter spänning och mäts i volt. Det vi kallar elektricitet kan uppstå vädermässigt som i till exempel åska eller statisk elektricitet som uppstår med material mot friktion. Elektricitet kan skapas på en mängd olika sätt som man kan se när det gäller kraftverk. Det går att utvinna elektricitet från vatten, vind, sol och delning av atomkärnor som sker i kärnkraftverk. Och när det kommer till olika sätt att skapa elektricitet så sker det konstant forskning och nya kraftkällor upptäcks och uppfinns löpande.

elektriker löst problemet

Olika slags elektriker

Det finns grovt sett två olika slags elektriker: högspänningselektriker och lågspänningselektriker. Högspänningselektriker arbetar med elektricitet i till exempel kraftverk, högspänningsledningar och elverk. Det är ett yrke som har hög risk eftersom direkt kroppskontakt med högspänning är dödligt. Lågspänningselektrikern däremot är nog den som gemene man oftast kommer i kontakt med eftersom det är de som arbetar med elektriciteten som finns i hus och på vanliga arbetsplatser. Det vill säga i väggkontakterna och alla typer av hushållsmaskiner. Elektricitet kan man även arbeta med om man är exempelvis maskintekniker, bilmekaniker eller liknande och det är då oftast låg spänning man arbetar med och med en annan utbildning i grunden.

Hur utbildar man sig till elektriker?

Elektriker är ett av hantverksyrkena och ingår i utbudet av gymnasiets treåriga utbildningar. Många som blir elektriker har utbildat sig redan efter grundskolan och det kan bero på att man har ett intresse för elektricitet och elektronik, eller att man sett hur en elektriker arbetar och känner att det kan vara något man vill göra själv också. Om man lite senare i livet kommer på att man vill utbilda sig till elektriker så går det också bra. Utbildningar finns hos yrkeshögskolan och andra skolor som till och med har utbildningar på distans. För att arbeta som elektriker så måste man ha bevis för att man är utbildad. Detta är med andra ord inte ett yrke som man kan lära sig på egen hand och börja arbeta med.

1 Mar 2020